Rarău: Poiana Todirescu, 8 aprilie 2018 / Lecția despre flori

MunteLeave a Comment on Rarău: Poiana Todirescu, 8 aprilie 2018 / Lecția despre flori

Rarău: Poiana Todirescu, 8 aprilie 2018 / Lecția despre flori

Sunt fratele cel mare. Cam de prin ’93, când a apărut pe lume Alex. În ’98 și-a făcut apariția David. Însă am devenit cu adevărat conștient de acest rol abia în luna iunie a anului 2008, în momentul în care două figuri noi au debutat pe scena familiei. Gemenii Petru și Pavel.

Sunt plecat de la 15 ani de acasă. Aproape că am ajuns să mă identific ca fiind mereu departe de casă și, implicit, de ei. Nu am fost tot timpul prin preajmă, dar încerc să îi sprijin pe fiecare în parte și să le fiu un exemplu. Probabil că nu reușesc întotdeauna.

În aceeași măsură, caut să le ofer experiențe care poate mie nu mi-au fost accesibile. În puținele ocazii în care ajung pe acasă, încerc să petrec cât mai mult timp de calitate cu ei.

Astfel că, în prima zi de Paște, le-am oferit gemenilor prima lor aventură montană. Am ales un traseu scurt, aproape de casă, dar care ne-a purtat prin două rezervații naturale, una silvică (Codrul Secular Slătioara) și una floristică (Poiana Todirescu).

Alegerea poienii Todirescu este destul de simplă. Iubesc florile. În special pe cele sălbatice. Îmi place să le descopăr și îmi dau silința să le învăț numele. În sezon, am mereu în rucsac un determinator botanic, pe care îl folosesc atunci când fac cunoștință cu o nouă frumusețe din iarbă.

A fost o zi plină pentru ei, în care s-au bucurat din plin de natură. Au escaladat stânci și trunchiuri de copac, au alergat prin zăpadă, au văzut căprioare în mediul lor natural și au învățat nume de flori.

     Ce plăcere să afli numele unei frumuțeti (culese) pe munte! Cum, întreabă unii, oare numele mărește frumusețea floarei? Se’nțelege că nu; nu-l iubim nici pe un prieten pentru numele său, dar pentru că-l iubim, numele său ne e drag. Nevoia ce o simte omenirea să zică ființelor și lucrurilor pe nume, nu e ceva accidental sau fortuit, ci își are rădăcini adânci în chiar rostul firei: Numele floarei ne apropie de sufletul ei. – Bucura Dumbravă


DETALIILE TRASEULUI PARCURS

Traseu:
Slătioara (815 m) – Codrul Secular Slătioara – Poiana Todirescu (1385 m) – retur
Marcaj:
Durată:
3 h la urcare / 2 h la coborâre (5 h total)
Lungime:
3,6 km la urcare / 3,6 km la coborâre (7,3 km total)
Diferență de nivel:
615 m ↑ cu 45 m ↓ la urcare / 45 m ↑ cu 615 m ↓ la coborâre (660 m ↑ cu 660 m ↓ total)
Grad de dificultate:
Ușor/Mediu
Hartă folosită:
Munții Rarău – Giumalău și Zona Mănăstirilor din Bucovina, 1 : 70 000, Editura DIMAP, 2008
Desfășurător:
10:10 start traseu, 11:25 punct de belvedere, 12:50 Poiana Todirescu, 13:10 pauză de masă, 13:50 începem coborârea, 15:00 punct de belvedere, 15:50 finiș traseu


POVESTEA…

Ne-am început dimineața devreme, în jurul orei 7, treziți de cel mai eficient ceas deșteptător din lume: Mama. Tot ea ne-a preparat micul dejun. Delicios și copios, bineînțeles. Tot ea ne-a pregătit câte un pachețel pentru drumeție. Ce să zic? … Este bună o mamă la casa omului.

Pe la 9:15 ne-am urcat în mașină și am pornit spre Slătioara. După o călătorie de aproape o oră am ajuns la intrarea în rezervația Codrul Secular Slătioara.

Parcăm mașina în fața ocolului silvic de aici și pornim pe traseu. Suntem lătrați de câinii gospodăriei aflată lângă ocol, dar nu se obosesc să iasă după noi în drum.

Trecem de poarta aflată la capătul frumoaselor garduri de lemn și ne oprim pentru câteva minute în fața unor panouri pentru a citi informații despre rezervațiile pe care urmează să le traversăm.

Cu ceva mai multe cunoștințe despre ce ne aștepta în față, am continuat traseul.

Prima floare pe care am remarcat-o în apropierea potecii a fost un exemplar frumos de podbal. Chiar dacă eu îi cunoșteam deja numele, am profitat de ocazie pentru a-i angrena pe gemeni în identificarea florii cu ajutorul determinatorului pe care îl aveam la mine.

Continuăm urcarea prin pădurea seculară, abia atinsă de mâna omului. Pe unele porțiuni mă chinui să țin pasul cu ei. Se strecoară mult mai ușor decât mine prin zonele cu doborâturi.

După mai bine de o oră de la plecarea pe traseu ajungem într-un punct de belvedere. Le arăt gemenilor Poiana Todirescu, vizibilă din acest loc. Facem o mică pauză aici pentru a ne trage sufletul și a ne bucura de priveliște.

Pornim apoi din nou spre poiană prin pădurea deasă și sălbatică.

Înainte de a ieși în poiană întâlnim petice de zăpadă în pădure și primele brândușe de primăvară.

Însă nimic nu ne putea pregăti pentru ce urma să găsim în frumoasa poiană Todirescu. Pajiștea de aici era încărcată de brândușe și ghiocei. Atât de multe încât era greu să pășim fără să calcăm pe ele.

Urcăm la pas prin poiană. Fac multe pauze pentru poze. Găsesc ghiocei și brândușe care de care mai fotogenice și mă pierd printre ele. Gemenii încep să își piardă răbdarea cu mine.

Ceva mai sus observ două căprioare aflate la păscut. Le fac semn gemenilor să facă liniște și încercăm să ne apropiem cât mai mult de ele fără să ne facem simțiți.

Cu toate astea, animalele ne-au reperat destul de repede și au luat-o la fugă spre adăpostul pădurii. Abia dacă apuc să le fotografiez. Cel mai mare regret este că nu am decât obiectivul kit pe aparat. Mi-ar fi plăcut să am ceva cu o distanță focală mai mare.

Părăsiți de cele două căprioare, ne întorcem capul spre vale. Vederea spre localitatea Slătioara este superbă de aici.

Ne-am îndreptat spre adăpostul de lemn aflat în poiană. I-am inspectat interiorul, însă nu am găsit niciun motiv pentru a face pauza de prânz înăuntru. Fusese folosit pe post de grajd și era destul de frig înăuntru.

Așa că ieșim afară, la soare, și ne așezăm pe stâncile din apropiere pentru a înfuleca pachetele luate de acasă.

După ce am terminat de mâncat, reușesc cu greu să îi convig pe gemeni să facem o poză împreună. Nu sunt tocmai entuziasmați de idee. I-am „plictisit prea tare” cu pauzele mele de pozat.

S-au bucurat atât de tare când le-am spus că a venit momentul să ne întoarcem, încât au luat-o la fugă prin poiană. Alerg și eu după ei. Încerc să țin aproape.

Nu pot să nu mă opresc totuși pentru a fotografia și alte flori care îmi ies în cale. În acest fel le mai temperez avântul.

În cele din urmă părăsim poiana și reintrăm în pădure. Acum avem mai mult spor. Nu mai fac opriri lungi pentru fotografiat și înaintăm grăbiți spre Slătioara.

Facem o nouă oprire în punctul de panoramă, însă nu poposim prea mult. Ne continuăm coborârea.

La scurt timp, întâlnim un mic grup care urcă. Dăm binețe. Picioarele ne poartă la vale. Se întrevede sfârșitul traseului.

În jurul orei 16 ajugem la mașină. Am aruncat cu toții rucsacii în portbaj. Gemenii sunt obosiți. Au urcat imediat în mașină. Eu întârzii puțin pentru a-mi da jos bocancii. Mi-am încălțat adidașii pentru a-mi fi mai ușor la condus.

Am urcat apoi la volan și am demarat spre casă. După câteva minute se face brusc liniște în mașină. Ciudat. Mă uit în oglinda retrovizoare. Pavel doarme, iar Petru privește pierdut pe geam. Râd. Fac glume cu Petru pe seama lui Pavel care este prea obosit să ne audă.


GALERIE FOTO


UTILE

Accesul dinspre Gura Humorului spre Codrul Secular Slătioara se face pe drumul județean DJ177A până la Stulpicani, apoi pe drumul județean DJ177B până la Slătioara. Fiind accesibil oricărui tip de autoturism.

La data articolului, drumul din Frasin până la Stulpicani era în stare bună, însă doar betonat, cu porțiuni în care se cerea treapta întâi de viteză. De la Stulpicani la Slătioara ruta continua pe asfalt (cu ceva gropi), apoi pe drum de pământ.

Pentru a obține indicațiile de orientare Google Maps, executați click pe titlul track-ului GPS (secțiunea DETALIILE TRASEULUI PARCURS). Veți fi redirecționați către pagina traseului GPS, încărcat pe profilul meu Wikiloc. În partea din dreapta a paginii (colțul dreapta jos – Driving directions to start point) puteți introduce punctul vostru de plecare (în rubrica From), apoi click pe Get directions pentru a fi conduși pe pagina Google Maps.

Există posibilitatea de a parca mașina lângă cantonul silvic aflat la bifurcația drumurilor forestiere DF Pârâul lui Ion și DF Văiuga.


STAREA VREMII PENTRU URMĂTOAREA SĂPTĂMÂNĂ (sursă meteoblue.com)

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back To Top