Cugetări la ceas aniversar / Înc-un an s-a mai dus pe topogan

GânduriLeave a Comment on Cugetări la ceas aniversar / Înc-un an s-a mai dus pe topogan

Cugetări la ceas aniversar / Înc-un an s-a mai dus pe topogan

Astăzi am atins borna numărul 28…

O călătorie prin viață se aseamănă cu parcurgerea unui traseu de drumeție pedestră de lungă distanță. Cu câteva distincții:

  • nu toți parcurgem același traseu și nici aceeași distanță;
  • lungimea rutei nu se măsoară în kilometri, ci în ani;
  • timpul nu este întotdeauna cea mai bună unitate de măsură a vieții.

Călătoria fiecăruia este diferită ca traseu și distanță. Unii reușesc să parcurgă un Inca Trail to Machu Picchu (45 kilometri), alții un Tour du Mont Blanc (170 kilometri). Sunt printre noi și norocoși care prin longevitatea lor ajung să străbată un Camino de Santiago (780 kilometri) sau chiar un Appalachian Trail (3510 kilometri).

Nimeni nu își poate alege începutul sau sfârșitul rutei. Tot ce putem face este să pășim înainte pe potecă. E singura opțiune. Ne este imposibil să facem cale întoarsă și ne este interzis să ne oprim locului. Picioarele noastre pășeșc înainte necontenit. Odată început traseul, inevitabil acumulăm borne… neștiind la a câta din ele ni se va sfârși călătoria.

Totodată, condițiile traseului se deosebesc de la caz la caz. Terenul poate fi neted pentru unii și accidentat pentru alții. Vremea poate fi prielnică pentru unii și potrivnică pentru alții. Echipamentul unora poate fi adecvat, pe când al altora extrem de precar. Rucsacul unora poate fi ușor, pe când al altora încărcat doldora.

Nu putem controla lungimea călătoriei și nici vicisitudinile care ne vor ieși în cale. Există totuși lucruri pe care le putem stăpâni sau cel puțin influența.

Putem controla atitudinea cu care pășim pe cărare. Putem alege să ne plângem de milă atunci când terenul este dificil sau să strângem din dinți și să înfruntăm obstacolul din față cu toată forța și priceperea noastră. Putem alege să înaintăm cu capul plecat prin ploaie sau să ridicăm privirea și să ne bucurăm de peisaj. Putem decide încotro să ne îndreptăm. Putem alege ce cărăm în rucsac… Dacă îl vom umple cu lucruri nefolositoare, probabil că nu vom ajunge prea departe.

Și, așa cum spuneam, distanța nu este cea mai eficientă metodă de măsurare a acestei călătorii numită viață. Nu kilometrii parcuși și nici anii scurși ne vor indica dacă viața noastră a avut sau nu conținut.

Personal, aleg să îmi măsor călătoria prin recunoștință, generozitate, disponibilitate, scop și acțiune. Sunt recunoscător pentru ce am. Sunt hotărât să ofer. Sunt dispus să încerc lucruri noi. Îmi cunosc și îmi urmăresc scopul în viață. Nu îmi este frică să acționez pentru îndeplinirea visurilor mele.

Experiențele ultimului kilometru au fost uneori neplăcute, de cele mai multe ori frumoase și de fiecare dată necesare. Cred că sunt pe drumul cel bun. Poate că nu pe cel mai lin posibil, dar pe cel care îmi va aduce cele mai mari satisfacții.

Sunt relaxat și fericit. Astăzi este despre bună dispoziție. Am ascultat pe repeat melodia „Topogan” a trupei Bosquito. Îți oferă acea stare de relaxare de care ai nevoie atunci când neliniștea înaintării în vârstă dă târcoale…

Azi e ziua mea, dar-ar dracii-n ea să dea,
Înc-un an, înc-un an, s-a mai dus pe tobogan.
E ziua mea, ține-oglinda nu mișca,
Părul alb stă rebel, însă zâmbetu-i la fel, la fel…

Timpul trece, mă lasă rece,
Pe dinăuntru am rămas la fel, ie, ie
Timpul trece, da’ mă lasă rece,
De nu știu câte primăveri, ie, ie
Păru-mi schimbă, dar năravul ba
Chipu-mi schimbă, dar năravul ba, a,a,a.

Azi e ziua mea, râd cu poftă și se ia
Înc-un an, înc-un an, s-a mai dus pe tobogan.

Iubita mea, rock and roll pe canapea,

Pe sub riduri, peste ani, noi rămânem doi puștani, puștani.

Timpul trece, mă lasă rece,
Pe dinăuntru am rămas la fel, ie, ie
Timpul trece, da’ mă lasă rece,
De nu știu câte primăveri, ie, ie
Păru-mi schimbă, dar năravul ba
Chipu-mi schimbă, dar năravul ba.
Niciodată nu mă voi schimba
Dar niciodată nu mă voi schimba, a,a,a.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back To Top