Maramureșului: Poiana cu narcise Tomnatec-Sehleanu, 14 mai 2017 / Căutat alb, găsit albastru

MunteLeave a Comment on Maramureșului: Poiana cu narcise Tomnatec-Sehleanu, 14 mai 2017 / Căutat alb, găsit albastru

Maramureșului: Poiana cu narcise Tomnatec-Sehleanu, 14 mai 2017 / Căutat alb, găsit albastru

Narcisele sălbatice sunt vedetele lunii mai pe munte. În țara noastră există mai multe rezervații naturale unde aceste frumuseți pot fi admirate. Una dintre ele este Poiana cu narcise Tomnatec-Sehleanu, aflată în munții Maramureșului.

Profitând de faptul că mă aflam acasă și că distanța spre Maramureș era ceva mai mică, am pornit în căutarea lor. Perioada aleasă pentru vizitarea poienii nu a fost tocmai inspirată. Am ajuns aici puțin prea devreme. Narcisele abia ce începuseră să înflorească. Marea lor majoritate nu apucaseră încă să își deschidă bobocii.

Cu toate astea efortul depus pentru a urca în poiană nu a fost zadarnic. Traseul care conduce la rezervație este extrem de pitoresc. Acesta străbate pășuni unde se găsesc multe sălașuri de vară și contrucții pastorale specifice zonei Maramureșului. În plus, am găsit o mulțime de gențiane. Poate cele mai multe văzute vreodată de mine pe un traseu.

     Natura n-a înşelat nicicând inima ce o iubea. În toate împrejurările din viaţă, ne duce din bucurie în bucurie. – Ion Simionescu


DETALIILE TRASEULUI PARCURS

Traseu:
Repedea (500 m) – Șaua Tomnatecul (1087 m) – Poiana Tomnatec-Sehleanu (1317 m) – Vf. Paltinului (1711 m) – retur
Marcaj:
+ nemarcat (urcarea pe Vf. Paltinului)
Durată:
5 – 6 h la urcare / 3 ½ – 4 h la coborâre (8 ½ – 10 h total)
Lungime:
21,4 km
Diferență de nivel:
1470 m ↑ cu 275 m ↓ la urcare / 275 m ↑ cu 1470 m ↓ la coborâre (1745 m ↑ cu 1745 m ↓ total)
Grad de dificultate:
Mediu/Dificil
Hartă folosită:
MN08 – Harta de drumeţie a Munţilor Maramureșului, 1 : 65 000, Editura Schubert & Franzke (Munții Noștri), 2015
Desfășurător:
10:40 start traseu, 13:00 intersecție traseu TR zona Vf. Certina, 13:50 Șaua Tomnatecul, 14:20 Poiana Tomnatec-Sehleanu, 15:45 Vârful Paltinului, 16:50 Poiana Tomnatec-Sehleanu, 17:15 Șaua Tomnatecul, 17:45 intersecție traseu TR zona Vf. Certina, 19:10 finiș traseu


POVESTEA…

Duminică dimineață, la ora 5:30, pe o vreme câinească, porneam la drum.

La capătul unui drum de cinci ore am ajuns în localitatea Repedea. Am parcat mașina în aproprierea intrării în traseu. O scurtă verificare a echipamentului, apoi am pornit la deal.

Am început imediat să câștig altitudine, în spatele meu deschizându-se o priveliște frumoasă spre sat.

Am continuat urcușul printr-o scurtă zonă cu case răsfirate, plăcut încadrate în peisajul natural.

Am urmat poteca peste culmea Jolob, traversând poieni verzi în care omul își face oarecum vag simțită prezența, într-un mod prietenos față de natură.

Curând am descoperit și primele flori alpine.

După mai bine de două ore de la începutul urcării, am intersectat traseul triunghi roșu ce vine de la cantonul silvic Repedea și am zărit pentru prima dată muntele Pop Ivan.

După o scurtă pauză, am continuat traseul pe poteca ce lasă în stânga Dealul Vâji.

În apropierea potecii încep să apară din ce în ce mai multe gențiane, imposibil de confundat datorită albastrului lor incredibil de saturat.

La 13:50 ajungeam în Șaua Tomnatecul unde traseul triunghi roșu se desprinde de ruta pe care mă aflam. Tot aici se află și câteva panouri informative ce descriu flora Parcului Natural Munții Maramureșului. Am dedicat câteva minute parcurgerii lor.

Am pornit apoi din nou la drum, iar după 30 minute intram în poiana Tomnatec-Sehleanu, speriind un căprior tânăr ce nu mă simțise la urcarea prin pădure.

Spre dezamăgirea mea, în poiană nu găsesc decât câteva narcise înflorite. Am înțeles repede motivul. Sosisem prea devreme. Cea mai mare parte a narciselor nu aveau încă bobocii desfăcuți.

Prin compensare, am găsit foarte multe gențiane cât se poate de înflorite și de atrăgătoare. Flori ce își etalau culoarea țipătoare într-un fel de reproș parcă… Uneori ceea ce cauți nu este și ceea ce găsești, iar ceea ce găsești se poate să fie mai bun decât ceea ce căutai.

Din poiană se observau spre est culmile muntelui Toroiaga, încă înzăpezite pe alocuri.

Am reluat căutarea exemplarelor înflorite de narcisă, însă am dat peste și mai multe gențiane, ba chiar și peste câteva brândușe răsărite lângă un petec firav de zăpadă.

După ce m-am săturat de explorat poiana, am hotărât să mă îndrept spre vârful Paltinului pentru a obține o perspectivă asupra muntelui Pop Ivan și, implicit, asupra graniței cu Ucraina.

Am traversat în grabă pădurea de sub vârful Tomnatecul și am ieșit în poiana de sub vârful Paltinului (în zona Nedeia). În acest loc am primit un mic cadou. La picioarele mele se aflau sute de brândușe de primăvară. Un spectacol cumva atipic pentru perioada aceea a anului.

Spre est se contura o priveliște frumoasă spre vârfurile Farcău și Mihailecu.

De aici m-am înscris pe o potecă pastorală, iar la 15:45 atingeam Vârful Paltinului. Nu am poposit prea mult. Am făcut câteva fotografii cu muntele Pop Ivan pe fundal, apoi am făcut cale întoarsă spre poiană.

În poiana Tomnatec-Sehleanu m-am oprit doar pentru a mai fotografia câteva gențiane sau narcise.

La 17:15 reveneam în Șaua Tomnatecul.

Pe culmea Jolob am mai întâlnit o vulpe care m-a studiat de la distanță pentru câteva minute și doi tineri practicanți de motocross care nu s-au sinchisit de prezența mea.

Am coborât spre Repedea în ritm alert. Mi-am oferit un singur răgaz pentru a mai privi o dată valea Ruscovei.

Reîntors la mașină, mi-am lăsat rucsacul și geaca în portbagaj, după care m-am suit la volan și am demarat, fiind conștient că mă așteptă un drum foarte lung spre casă.


GALERIE FOTO


UTILE

Accesul spre localitatea Repedea se face din drumul național DN18, utilizând drumul județean DJ187. La data articolului, acest drum nu punea niciun fel de probleme, prezentându-se într-o stare foarte bună.

Pentru a obține indicațiile de orientare Google Maps, executați click pe titlul track-ului GPS (secțiunea DETALIILE TRASEULUI PARCURS). Veți fi redirecționați către pagina traseului GPS, încărcat pe profilul meu Wikiloc. În partea din dreapta a paginii (colțul dreapta jos – Driving directions to start point) puteți introduce punctul vostru de plecare (în rubrica From), apoi click pe Get directions pentru a fi conduși pe pagina Google Maps.

Am parcat mașina în ceea ce părea a fi piața din localitate. Mai erau câteva autoturisme staționate în acest loc, iar datorită proximității față de intrarea în traseu, am ales să fac și eu același lucru. Însă nu garantez că este o opțiune viabilă. 

Anual, în ultima duminică a lunii mai, la Repedea are loc un festival dedicat rezervației cu narcise, denumit „Festivalul narciselor”. În cazul în care doriți să faceți o drumeție în poiană în această perioadă, este posibil să găsiți foarte multă lume pe traseu, dar mai ales în localitate.

În cazul în care aveți de gând să ajungeți pe vârful Pop Ivan este indicat să vă lăsați datele la sediul poliţiei din localitate și să aveți asupra voastră documentele de identitate. Acest vârf se află pe granița cu Ucraina. Odată ajunși aici vă aflați sub incidența Ordonanţei de Urgenţă nr. 105 din 27 iunie 2001 privind frontiera de stat a României.


STAREA VREMII PENTRU URMĂTOAREA SĂPTĂMÂNĂ (sursă meteoblue.com)

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back To Top