Rarău: Răsărit pe Vârful Rarău, 27 iulie 2019 / Tinerețe fără bătrânețe

MunteLeave a Comment on Rarău: Răsărit pe Vârful Rarău, 27 iulie 2019 / Tinerețe fără bătrânețe

Rarău: Răsărit pe Vârful Rarău, 27 iulie 2019 / Tinerețe fără bătrânețe

Într-o dimineață devreme de sâmbătă am urcat alături de Ionela pe Rarău cu planul de a surprinde răsăritul pe creastă și de a admira florile de colț de aici. Ne-a ieșit și una și alta. Inconvenientul trezirii la patru dimineața a fost uitat imediat ce soarele a început să coloreze orizontul.

Pe vârful Rarău am întâlnit trei doamne de o veselie și de o tinerețe contagioase. Emilia, Georgeta și Anca se aflau aici pentru a o sărbători pe cea din urmă. Cu tot calabalâcul.

După ce am fotografiat răsăritul am fost invitați să ne alăturăm lor. Ni s-a oferit tort, șampanie și cafea. Am povestit și râs minute în șir, iar la despărțire am primit cele mai bune ponturi pentru a localiza zonele în care cresc distinsele flori de colț.

Deseori întâlnesc pe munte persoane înaintate în vârstă, dar cu un suflet juvenil. Oameni care știu încă să se bucure de viață, știu să zâmbească, să împartă bucurie și bună dispoziție și pentru care anii acumulați nu s-au transformat în pretexte și regrete.

Tinerețe fără bătrânețe… O utopie ar spune unii. Nu există totuși măcăr o cale de mijloc? Eu cred că ea există. Trupul va ajunge în cele din urmă să ne trădeze, însă sufletul ne poate râmâne mereu fidel, dacă știm să îl menținem tânăr.

    Tinerețea și maturitatea nu sunt legate atât de ani, cât de sufletul omului. Dovada tinereții e fapta. – Simion Mehedinți


DETALIILE TRASEULUI PARCURS

Traseu:
Sub Cabana Rarău (1490 m) – Vârful Rarău (1641 m) – retur
Marcaj:
Durată:
½ – ¾ h la urcare / ½ – ¾ h la coborâre (1 – 1 ½ h total)
Lungime:
1,5 km la urcare / 1,5 km la coborâre (3 km total)
Diferență de nivel:
150 m ↑ cu 5 m ↓ la urcare / 5 m ↑ cu 150 m ↓ la coborâre (155 m ↑ cu 155 m ↓ total)
Grad de dificultate:
Ușor
Hărtă folosită:
MN16 – Harta de drumeţie a Munților Giumalău – Rarău – Tarnița, 1 : 60 000, Editura Schubert & Franzke (Munții Noștri), 2018
Desfășurător:
04:50 sub Cabana Rarău (start traseu), 05:20 Vârful Rarău, fotografiat răsărit și flori de colț, 06:50 plecat Vârful Rarău, 07:20 sub Cabana Rarău (finiș traseu)


POVESTEA…

Am sosit la Vama de vineri pentru a participa la un dublu eveniment în familia Ionelei: botezul nepoțelului sâmbătă și nunta surorii duminică. Familia restrânsă și prietenii apropiați se adunaseră deja acasă, sosiți din țară și din străinătate.

Veselia și entuziasmul specifice revederilor după timp îndelungat au animat toată seara de vineri. Lumea s-a pus târziu la somn. Cu toate astea, dintr-o dambla de a mea, reușesc să o conving pe Ionela să dăm o fugă pe Rarău sâmbătă dimineață înainte de a se da startul pregătirilor pentru botezul micuțului. Îmi doream de multă vreme să contemplu un răsărit de pe vârful Rarău.

Alarma a sunat cu zor la patru dimineața, atunci când somnul ne era mai dulce. Negociez câteva clipe cu mine dacă merită într-adevăr să mă trezesc la o astfel de oră… Ca în atâtea alte cazuri aleg varianta incomodă. Trag de Ionela să se trezească și ea. Nu avem timp de pierdut. Dacă vrem să surprindem răsăritul de la înălțime, este cazul să ne ridicăm din pat.

Avem rucsacii pregătiți de cu seară. În câteva minute suntem gata de plecare. Încercăm să facem cât mai puțină gălăgie pentru a nu trezi restul oaspeților. Însă odată ieșiți în curte începem să avem ceva dubii. În Vama cerul este închis, plafonul de nori fiind foarte jos. Oare cum va fi pe Rarău? Nu vom urca oare degeaba?

Singura metodă de a afla răspunsul acestor întrebări era să ajungem pe platou. Așa că am suit în mașină și am pornim spre cabana Rarău. Drumul era complet pustiu. Genul acela de șosea care trezește în noi sentimentul de libertate.

La Pojorâta ne înscriem pe Transrarău. Parcăm mașina ceva mai jos de Cabana Rarău, chiar la intrarea pe traseul marcat punct albastru.

Cerul începea timid să se luminineze. Înconjurați de pădure, avem impresia că nu suficient încă. Decidem să luăm frontalele cu noi. Cu toate astea la ieșirea pe platou le stingem. Nu își au rostul, se pare că am exagerat cu ele.

În dreptul stânei de pe traseu suntem depășiți de un Suzuki Jimny. Observăm în micul autoturism trei doamne vesele, ce conversează și râd cu poftă. Ăsta da mod de a-ți începe ziua. Când unii sunt încă în lumea viselor, alții își încep sâmbăta cu noaptea în cap și radiază de energie.

Mașina oprește pe vârf, în apropierea unuia din stâlpii de telecomunicații. Suntem încă departe de ele, dar doamnele coboară și încep să care diverse lucruri din spate spre o poziție dominantă a crestei. Oare ce pun la cale?… Râmâne de văzut.

Ne-am continuat urcarea și am ajuns și noi pe vârf într-un final, pe măsură ce soarele dădea semne că dorește să își înceapă călătoria pe bolta cerească. Uităm pentru moment de cele trei doamne care ne-au ridicat suspiciuni și ne căutăm un loc de unde să admirăm spectacolul.

Nu am avut de așteptat prea mult. Ușor, ușor soarele a început să se ridice deasupra orizontului. Un răsărit la fel ca oricare altul, și totuși parcă diferit.

Însă deosebită de această dată, a fost nu strălucirea soarelui, ci energia ce se manifesta în spatele nostru. Odată ce astrul solar a început să mijească, lângă noi a început să se cânte viguros „La mulți ani”.

În acel moment am înțeles motivul entuziasmului și rostul lucrurilor cărate de la mașină. Decidem să oferim doamnelor discreția noastră și să plecăm în căutarea florilor de colț.

Am încercat să ne depărtăm, însă nu am fost lăsați. Fără ezitare, am fost invitați să ne alăturăm intimului eveniment. Am refuzat politicos la început, dar nu ni s-a dat de ales. Ne-am trezit cu câte o felie mare de tort într-o mână și cu câte un pahar de șampanie în cealaltă.

Ciocnim în cinstea sărbătoritei și îi urăm de bine. Sorb o gură mică de șampanie, apoi îi pasez paharul Ionelei. Astăzi voi avea mult de condus. Nu este cazul să mă indisponibilizez. Mi se oferă cafea în loc.

Schimbăm impresii cu doamnele despre răsărit și despre viață în general. Povestim lucruri nenumărate. Îmi devin din ce în ce mai dragi. Sunt fine cunoscătoare ale Rarăului și împrejurimilor. Este clar că nu sunt la prima aventură de genul acesta.

Prefer să ascult. Am lucruri de învățat. Emilia ne oferă indicii prețioase pentru a localiza câteva zone unde maiestoasele flori de colț cresc nestingherite.

Mulțumim pentru tratație și pentru informații. Ne îndreptăm spre unul din locurile indicate. Este plin de flori de colț. Stâncile sunt împovărate de ele.

Târziu ni se alătură și Emilia, Georgeta și Anca. Mai conversăm câteva minute, apoi ne luăm rămas bun.

Trecem din nou pe lângă stână. Oprim aici pentru a fotografia un ciobănesc ce supraveghea atent zona. Și apoi mai jos pentru a imortaliza celebrele stânci ale Pietrelor Doamnei.

Ne continuăm coborârea și ajungem la mașină. Lăsăm rucsacii în portbagaj și urcăm în față. Este ora 7:30. Mulți nu și-au început încă dimineața. Suntem încercănați, dar complet revigorați. Am sacrificat trei ore de somn, dar am primit atâtea în schimb…

Se anunță o zi lungă. Avem un botez la care trebuie să contribuim. Spre Vama, deci!


GALERIE FOTO


UTILE

Accesul spre Cabana Rarău se face pe drumul județean DJ 175B (Transrarău), din localitatea Pojorâta sau pe drumul județean DJ 175A (Transrarău), din localitatea Chiril. Aceste rute de acces nu pun niciun fel de probleme, Transrarăul fiind complet reabilitat în anul 2014.

Pentru a obține indicațiile de orientare Google Maps, executați click pe titlul track-ului GPS (secțiunea DETALIILE TRASEULUI PARCURS). Veți fi redirecționați către pagina traseului GPS, încărcat pe profilul meu Wikiloc. În partea din dreapta a paginii (colțul dreapta jos – Driving directions to start point) puteți introduce punctul vostru de plecare (în rubrica From), apoi click pe Get directions pentru a fi conduși pe pagina Google Maps.

Am parcat mașina la 250 metri mai jos de Cabana Rarău (Hotel Alpin Rarău), chiar la startul traseului punct albastru. Mai jos găsiți o captură de ecran din Google Maps (intersecția este privită dinspre Cabana Rarău).


STAREA VREMII PENTRU URMĂTOAREA SĂPTĂMÂNĂ (sursă meteoblue.com)

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back To Top